Hej på er! 

Igår spenderade vi ännu en dag på Lutheran Medical Center ute i Brooklyn.  Dagen var rätt lik onsdagen med ett gäng "bed side"- bedömningar av de inneliggande patienternas sväljförmåga. De flesta patienterna vi fick se hade haft en stroke som i sin tur har gett upphov till ät-& sväljsvårigheter. Vi fick följa med en logoped samt hennes studenter runt på olika avdelningar och även på terapeutisk sväljningsröntgen. För er som inte vet vad terapeutisk sväljningsgsröntgen är så kan det kort beskrivas med att patienten får äta/dricka olika konsistenser av mat som är utblandat med bariumlösning = syns på röntgen. Detta gör man för att se om födan går ner som den ska via matstrupen eller om den sväljs fel ner i luftvägarna, vilket är rätt vanligt efter en stroke då muskler samt nerver kan ha blivit skadade. Vi kan även tillägga att det snöade precis hela dagen igår, det var snöstorm och iskallt! Den mängd snö vi har fått se den senaste veckan har vi inte sett i Skåne på hela vintern...

Idag har vi varit uppe på avdelningen för logopedprogrammet här vid NYU och deltog där i en teatergrupp för Afasipatienter. För er som inte vet vad afasi är så är det ett sjukdomstillstånd som man kan drabbas av efter en stroke/hjärnskada. Det innebär till exempel att man kan ha svårt att uttrycka sig och förstå språk. Vi var väldigt aktiva under övningarna vilket var riktigt roligt! Tyvärr var det bara två patienter som deltog men de gjorde ett riktigt bra jobb! Förutom oss svenskar så var det en dramapedagog samt två logopedstudenter ifrån NYU som var med. Det var fokus på andning, avspänning och presentation. Vi fick bland annat presentera oss själva med namn, ett ljud/läte samt en gest = väldigt teatraliskt! Vi gjorde även ett antal andra övningar och jag tror att vi alla fick nya idéer att ta med oss hem till Sverige! Det var väldigt lärorikt och kul att få delta, de andra kände varandra sedan innan men de var alla väldigt måna om att inkludera oss i gruppen.

Vi avslutade dagen med shopping och unnade oss sedan en supergod middag för att fira en vecka i denna fräsiga stad! 
Nu ska vi strax sova, ögonen går i kors efter alla intryck samt den goda maten. Imorgon väntar en efterlängtad dag med en massa sightseeing och förhoppningsvis SOL!  

See you later alligator! 
F&M 



1 kommentarer

Eva Gunterberg

11 Mar 2015 12:41

Märkligt att se er i snökaos... Oväntat! Här är våren i sin fulla skrud, nästan iallafall :) Ni verkar ha ett späckat program?! Kul och säkert lärorikt i flera aspekter för er framtida yrkesväg.
Hälsar Eva

Kommentera

Publiceras ej